Sağlık

60 Yaş Üstü Üç Kadından Birinde Rahim Sarkması Var

Rahmin duvardan ayrılarak vajina içine fiilen kayması rahim sarkması olarak tanımlanır. Rahim sarkması var olan idrar kaçırma sorununu maskeleyebilir veya rahim sarkması ile idrar kaçırma birlikte görülebilir. Pelvik taban kaslarının düzenli çalıştırılması rahim sarkmasını önleyebilir ve ileri evrelerde sıklıkla cerrahi olarak tedavi edilebilir. Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden Op. Dr. Volkan Erdoğan rahim sarkmasının nedenleri ve belirtileri hakkında bilgi verdi.

Görülme sıklığı yaşla birlikte artar

Rahim sarkması her yaştaki kadında görülebilir. Doğum yapmış her yaştaki kadında görülebilse de 20’li yaşlarda bile ortaya çıkan bir durumdur. Birden fazla veya ciddi doğum yapmış kadınlar özellikle risk altındadır. Ancak sarkma problemlerinin görülme sıklığı yaşla birlikte gerçek orantılı olarak artmaktadır. 40’lı yaşlarda her 4 kadından 1’inde görülürken, 60’lı yaşlarda her 3 kadından 1’ine, 80 yaşında ise bu oran her 2 kadından 1’ine çıkıyor.

Doğum rahim sarkmasının en değerli sebebidir

rahim sarkması; Uzun süreli doğum, kilolu bebek doğurma, çok doğum yapma, güçlü doğum yapma ve dokuların yavaş yavaş fonksiyonlarını kaybetmeye başladığı menopoz döneminde görülebilir. Rahim sarkmasının belirtileri şu şekildedir;

  • Rahim sarkması olan kadınlarda da vajinal bölgede ellerinde şişlik veya çıkıntı yapan masif bir doku vardır.
  • Ayrıca rahmin tamamının veya bir kısmının çıkıntı yapmasına bağlı olarak ele gelen şişlikler şeklinde de kendini gösterebilir.
  • Kendini ağır kaldırmak ve ıkınmak için zorladığı durumlarda, zorlayıcı durum ortadan kalkınca rahim çıkıp tekrar girebilir ve soluklanma semptomu vermeyebilir.
  • İdrar kaçırmaya neden olabilir.
  • Kasık ağrısı ve cinsel işlev bozukluğu oluşabilir.
  • Kabızlık sorununa neden olabilir.

Bu durum en çok örneğin pazarda çantaların taşınması sırasında veya pazardan sonra kadının vajinasından bir şey çıktığının hissedilmesi durumunda uygundur. Bahsedilen bu durumların tamamı rahim sarkmasının derecesi ile temas halindedir.

Rahim sarkması 2 şekilde tedavi edilir

Pelvik organ sarkmasının tedavisi temelde ameliyatsız tedaviler ve ameliyatlar olarak ikiye ayrılır. Bu yolların her ikisi de hastayı tedavi etme yetkinliğine sahiptir ve ikisi arasındaki ayrımı hastanın kendisi yapar. Ameliyatsız tedavi seçenekleri fizik tedavi ve peserlerdir. Pesser, rahmi ve sarkmış dokuyu yerinde tutan halka benzeri bir silikon cihazdır. Fizyoterapi; Kadının evinde uygulayabileceği yöntemlerden, hastanede uygulanması gereken nöromüsküler elektriksel uyarılara kadar Kegel eğitimi adı verilen geniş spektrumlu bir tedavi yöntemidir. Pilates ve yoga da pelvik tabanı güçlendirmek için hastalara önerilen aktivitelerdir ancak ne yazık ki tedavi edici aktivitelerden çok önleyici aktivitelerdir.

Rahim koruyucu ameliyatlar tercih ediliyor

Rahim sarkması ameliyatları kesisiz, vajinal, laparoskopik veya robotik olarak karından kapalı yöntemle yapılabilmektedir. Tedavi planlanırken sarkan bölgenin durumu, hastanın yaşı, durumu ve hastanın isteklerine göre hepsi bir bütün olarak değerlendirilir. Rahim sarkması durumunda öncelikli olarak rahim koruyucu ameliyatlar tercih edilmektedir. Ancak rahimde bir patoloji varlığında rahmin çıkarılıp kalan dokunun askıya alındığı ameliyatlar da yapılabilmektedir. Sarkık dokunun asılmasının ana prensip olduğu bu ameliyatlarda ya hastanın kendi dokusundan greft alınarak organ yerine asılır ya da hastanın organı mesh adı verilen sentetik yamalarla pelvisteki sağlam dokulara asılır. hangisi daha sık kullanılır. Operasyon planı hastanın şikayetleri ile doğru orantılı olarak düzenlenir. Rahim sarkması vakalarında ameliyat kararını ve zamanını belirleyen temel faktör hastanın bu durumdan şikayetidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

kavak-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu